Kroppsligt självförtroende

Vad är det?

När vi har kroppsligt självförtroende, accepterar vi, och är nöjda med, hur vi ser ut och vad våra kroppar kan göra.

Hur påverkar det barn och ungdomar?

Personer med kroppsligt självförtroende tänker generellt inte så mycket på hur de ser ut. De är istället upptagna med att använda sina kroppar till saker som gör dem lyckliga, som sport, vara med vänner eller delta i positiva aktiviteter som scouting. Kroppsligt självförtroende har också samband med stark självkänsla. Unga personer som har kroppsligt självförtroende har bättre relationer med sina vänner och familj, och är mer självsäkra i skolan och i att uttrycka deras egen åsikt.

Barn med lågt kroppsligt självförtroende oroar sig mycket över hur de ser ut. Detta kan hindra dem från att ha på sig kläder som de gillar och från att göra saker som involverar att visa deras kroppar offentligt (simning, dansa och så vidare) trots att de skulle gilla det. Det hindrar även en del från att delta i viktiga aktiviteter så som att gå till skolan eller till ett läkarbesök eller att uttrycka sig själva genom att säga vad de tycker. I en av WAGGGS studier2 av kvinnor och flickor från 70 länder, sa 45% av de tillfrågade att de tycker att flickor hindras från att åta sig en ledarskapsposition på grund av att de inte är självsäkra gällande sitt utseende.

En global fråga

Brist på kroppsligt självförtroende är ett globalt problem. Trots en otrolig mångfald i utseende och kultur i världen, känner sig många flickor och pojkar osäkra på sina kroppar och saknar kroppsligt självförtroende. Endast 11% av flickorna skulle använda ordet ”vacker” för att beskriva sig själva3.

Ökad globalisering innebär att det finns mindre mångfald av skönhetsstandarder idag. Samtidigt ses skönhet som något viktigt och handlar om att ”fullända” sig själv och tekniker så som retuschering driver på orealistiska skönhetsideal.

Genom att utveckla självkänsla och ledarskapsfärdigheter, stärker Free Being Me barn och ungdomar att känna igen och utmana dessa globala skönhetspåtryckningar och bli mer kroppsligt självsäkra. Genom ditt ledarskap i Free Being Me-programmet, kommer du och din grupp hjälpa till att skapa en kroppslig självförtroende-revolution som kommer att förbättra livet för 3,5 miljoner flickor och pojkar över hela världen.

Kroppsligt självförtroende och ledarskap

Att utveckla ledarskapsförmågor är en viktig del av att vara scout – och kroppsligt självförtroende är ett viktigt steg i att bli en bra ledare. För att stärka andra behöver du själv känna dig stärkt! För att dela din vision, och ta risken att öppna upp dina åsikter för andra personer behöver du självförtroende för att tala och uttrycka dina åsikter. Med självkänsla och kroppsligt självförtroende känner sig en blivande ledare bekväm med att ge plats åt sig själv och sina åsikter, och är på väg att göra en verklig betydelse i världen.

 

För mer detaljerad information om ämnet kroppsligt självförtroende besök:

www.free-being-me.com

selfesteem.dove.com

2 World Association of Girl Guides and Girl Scouts International Day of the Girl Survey, October 2013, www.wagggs.org/en/grab/24566/2/2idg-survey-2013-en-web.pdf

3 Dove, The Real Truth About Beauty: Revisited, 2011page 5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *