Hur fungerar Free Being Me?

Huvudbudskapen

Free Being Me arbetar för att förbättra kroppsligt självförtroende genom att skapa en trygg miljö där deltagarna är ledande och utmanar deras samhälles väldigt specifika ideal för vad som är vackert eller attraktivt. I Free Being Me kallar vi detta snävt definierade ideal för ”utseendemyten”

Din free Being Me resa kommer att leda din grupp genom dessa tre huvudpunkter:

  • Ditt samhälles nuvarande skönhetsstandard är snävt definieras (det finns en lång och väldigt specifik lista av kännetecken som det ”perfekta utseendet” ska ha) och är omöjligt att uppnå, det är därför vi kallar det ’utseendemyten’
  • Att försöka se ut som utseendemyten är inte värt det – det finns massor av negativa konsekvenser för individer och deras samhällen, inklusive kostnaden för deras hälsa, vänskap, skolliv och samhällslivet i övrigt.
  • Genom att fokusera på vad vi tycker om med våra kroppar och vad de kan göra, på våra personligheter, och på hur vi ska ändra vårt eget språk och agerande kan vi förbättra vårt kroppsliga självförtroende och det kroppsliga självförtroende hos de runtomkring oss.

Utseendemyten

Varje dag möts barn och ungdomar av budskapet att om de vill bli framgångsrika behöver de se ut på ett speciellt sätt. Även om detta socialt definierade ”idealutseendet” varierar över världen (Exempelvis är idealet för flickor i vissa länder att vara brunbrända, smala, vältränad och ha stor byst, medan det i andra länder är små med ljus hy), känner flickor och kvinnor, liksom pojkar och män, en stark press globalt från media, vänner och familj att försöka uppnå deras samhälles version av detta utseende.

I Free Being Me kallar vi samhällets idealutseende för ”utseendemyten”. Det kallas för en myt eftersom den är omöjligt att uppnå. Det är trots allt så att även foton av kändisar och supermodeller är bearbetade och retuscherade digitalt! I verkligheten finns det många olika sätt att vara vacker på (en del har att göra med utseende och en del har det inte), och vi kan vara nöjda och tycka om vårt utseende utan att försöka att se ut som utseendemyten.

Från forskning världen över vet vi att flickor är mer benägna att uppleva ett svagt kroppsligt självförtroende om de följer utseendemyten. Free Being Me handlar om att deltagarna ska känna igen utseendemyten och sedan kunna göra ett ställningstagande emot den, och skapa deras egna lösningar för att hjälpa dem och deras vänner att ifrågasätta och motstå den.

Att inte känna pressen av att se ut som utseendemyten ger pojkar och flickor friheten att hylla sina kroppar så som de är, och värdesätta dem för vad de kan göra och uppnå. Världen blir då en väldigt annorlunda plats, där flickor och pojkar blir stärkta så att de kan njuta av livet och uppskatta och ta hand om sina kroppar genom att äta bra och träna eftersom det får dem att må bra.

Visste du att?

  • Modeller sitter och får make-up i flera timmar innan de ska fotas och deras bilder blir redigerade på dator efteråt för att få modellerna att se ”ännu mer perfekta ut”. Det krävs hårfrisörer, stylister, ljussättare, klädskapare, make-up artister, assisterande kameramän, vindmaskiner och mycket annat för att uppnå det ”så naturliga” utseendet.
  • Skådespelare som spelar superhjältar på film bygger upp sina muskler med hjälp av träningsrutiner och kosttillskott som kan skada deras hälsa på lång sikt.
  • Många modeller saknar kroppsligt självförtroende och tar till extrema metoder för att se ut som de gör.

Hur fungerar Free Being Me?
(fortsättning)

Den lärande resan

Free Being Me kommer att ta med din grupp på en resa, uppmuntra deltagarna att protestera mot utseendemyten och i sin tur få ökat kroppsligt självförtroende genom fyra enkla steg:

1 Identifiera utseendemyten: Deltagarna definierar utseendemyten själva så som den avspeglas i deras samhälle, och får förståelse för ämnet så att de kan se dess betydelse för deras egna liv.

2 Förstå kostnaderna för att se ut som utseendemyten: Genom att förstå att utseendemyten är omöjlig att uppnå och medför massor av kostnader stärker det deltagarana att slå sig fria och ifrågasätta mytens inflytande över deras liv.

3 Lära sig att protestera mot och utmana utseendemyten: De flesta av aktiviteterna i Free Being Me fokuserar på detta steg. Den här möjligheten att protestera mot utseendemyten är vad som gör den största skillnaden för kroppsligt självförtroende, genom att deltagarna protesterar för att uttrycka alternativet till utseendemyten, och betonar hur galet det är att låta utseendemyten göra oss olyckliga, samt delar sin beslutsamhet att känna sig fria att vara sig själva.

4 Inspirera andra att protestera mot utseendemyten: Genom att planera och genomföra Göra Skillnad-projekt, kommer deltagarna både utmana utseendemyten för sig själva och dela detta budskap med andra, samt sprida deras egen revolution för kroppsligt självförtroende.

Protestera: Huvudingrediensen för Free Being Me-framgång

Att protestera mot utseendemyten i din grupps säkra miljö är nyckeln till att förbättra deltagarnas kroppsliga självförtroende. Free Being Me stärker deltagare att leda, komma på deras egna ord, agerande och idéer för att protestera mot utseendemyten. När deltagare protesterar och agerar emot utseendemyten tar de tillbaka kontrollen över sina idéer om utseende, och det är ett av de första stegen för att få kroppsligt självförtroende.

Din roll

Som ledare är din roll att vägleda och uppmuntra varje individ att delta, och utmana utseendemyten för sin egen skull. Ju mer de gör sin röst hörd, desto mer självförtroende kommer de att få både för deras egen del och gällande att sprida budskapet om kroppsligt självförtroende. Aktivitetspaketet stödjer dig med verktyg för att göra detta. Det är också viktigt att säkerställa att fokus för alla diskussioner handlar om att utmana utseendemyten, och att det inte ges något utrymme för att stödja den. Att tänka eller prata positivt om utseendemyten förstärker både själva myten och den press myten för med sig. Om du hör positiva kommentarer om utseendemyten, utmana deltagarna att tänka tillbaka på kostnaderna för utseendemyten och varför det är meningslöst att arbeta hårt för att följa den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *