Bilagor

Bilaga 1.1

Prinsessan och

Superhjälte listan


 

Bilaga 1.2

Skönhet runt om i världen fakta

Någonstans i världen…

 

…anses det att stora kvinnor är vackra.

I Mauretanien i Afrika är det önskvärt för kvinnor att vara så stora som möjligt. Tyvärr blir ibland flickor till och med tvångsmatade för att få dem att bli mer attraktiva.

 

…tycker människor att det är vackert att ha en väldigt lång hals och kvinnor gör sina halsar längre med hjälp av metallringar.

Det finns samhällen i Thailand och Myanmar där kvinnor och flickor töjer ut sina halsar för att de ska anses vackra och visa att de hör till sitt samhälle.

 

… ansågs väldigt högt hårfäste och stora pannor vara attraktivt – och människor kunde rycka bort hår i sitt hårfäste för att få det att bli högre.

I England på 1500-talet var det drottningen som var idealet för skönhet, och hon rakade sitt hårfäste för att skapa en stor panna. Allt det hon gjorde ville människor härma.

 

…anses människor med solbränd hy vackrare, så därför sitter kvinnor och män under stora lampor, spraymålar sina kroppar eller smörjer in kräm i huden för att få den solbränd. 

I länder som Australien, Storbritannien och USA vill många människor se ut som att de har varit i solen och ha solbränd hy, så de smörjer sig själva med kräm, använder solarier eller tillbringar lång tid i solen. Detta kan vara farligt och dåligt för din hy.

 

…känner människor att det är vackrare att ha en ljusare hudton, och kvinnor och män smörjer sig med kräm för att få hyn vitare och undviker att vara i solen.

På många ställen i Asien, så som Indien, Kina och Pakistan ses ljus hy ofta som mer attraktivt. En del människor tror att de kommer att bli mer framgångsrika med ljusare hy.

 

…är det vackert att vara lång, och en del människor genomgår operationer för att göra sina ben längre.

I en del delar av Asien, så som Sydkorea, har människor ökat sin längd genom benförlängande operationer.

 

…säger människor att en vacker kvinna har en kurvig figur.

I Brasilien är de kurviga kvinnorna de som beundras mest – detta håller dock på att förändras genom inflytande från andra länder, och människor har börjat att se att vara smal som att vara vacker.

 

…har människor ansett det vackert för kvinnor att ha väldigt små fötter, och flickor får sina fötter bandagerade för att de ska sluta växa.

I Kina var det väldigt populärt att binda fötter fram till tidigt 1900-tal. Sättet det fick kvinnor att gå på ansågs vara attraktivt.

 

…ses ett sammanväxt ögonbryn – där båda ögonbrynen möts i mitten – som vackert för kvinnor.

I Tajikistan känner sig kvinnor lyckliga om deras ögonbryn växer ihop på deras panna. Om de inte gör det så använder de en örtmix för att måla en linje som binder samman deras ögonbryn.

 

…anses det allra vackrast att ha en stor, kurvig rumpa.

I Jamaica är dans väldigt viktigt. Kvinnor med större rumpor kan skaka dem mycket när de dansar, vilket människor anses vara vackert.

 

… ansågs färgade svarta tänder vara väldigt vackert hos kvinnor.

Detta kallas för ohaguro och gjordes främst av gifta kvinnor, och ibland av män, i Japan fram till 1900-talet. Det följde en antik tradition där riktigt svarta saker sågs som vackert. Färgen skyddade faktiskt deras tänder från att förruttna.

 

 

Bilaga 1.3

Verkliga förebilder

 

Vem är din förebild?

 

 

 

Min förebild är

 

Jag känner dem genom att

 

Jag tycker verkligen om dem för att

 

 

Bilaga 2.1

Det var en gång

Det var en gång en mus som hette Millie, som tyckte att det bästa som fanns var att ägna en dag åt att leka med hennes vänner, simma i dammen och äta hennes favoritost som belöning.

Millies bästa vän hette Gilly.

 

Gilly var väldigt rolig att leka med, och fick alla att skratta. Innan Gilly gick ut för att leka brukade hon dock alltid se till att hon såg uppklädd ut. Hennes morrhår var alltid putsade, hennes klor målade och hennes päls borstad och blank. Hon gillade att smygtitta i hennes mammas favorittidning, Musflickan, och hon tänkte att om verkligen ansträngde sig för att se ut som mössen i tidningarna och på TV skulle det innebära att hon skulle passa in bättre i skolan och hon skulle ha fler vänner.

 

En varm solig dag kom Millie, Gilly och deras vänner överens om att gå till dammen och simma. Millie knackade på Gillys dörr för att hämta upp henne. Hon väntade… och hon väntade… sen knackade hon igen. ”Gilly?!” ropade hon upp mot hennes väns fönster. Till slut öppnades dörren, och Gillys mamma kom ut och såg arg ut. ”Gilly håller fortfarande på att göra sig iordning befarar jag” sa hon. ”Varför går du inte och hämtar henne. Jag har försökt att få henne att gå ut hela morgonen!”

 

Millie sprang upp på övervåningen och hittade Gilly borstandes sin päls. ”Kom igen! Vi har redan missat massa roligt, din päls ser bra ut precis som den är!” sa Millie. Gilly tyckte inte det – hon såg olycklig ut. ”Jag kan omöjligt gå ut såhär! Se på mig, jag ser ut som ett får, inte som en mus!” Millie tyckte att hennes vän såg perfekt ut precis som hon var och sa det till henne. Gilly lyssnade inte.

 

”Kom igen Gilly!” sa Millie. Till slut hjälpte Millie Gilly att släta till den sista biten päls. Gilly tittade snabbt i spegeln en sista gång, rätade ut ett morrhår och gick till sist ut. Den varma solen strålade ner på dem när de glatt sprang för att möta sina vänner vid dammen. När de sprang snubblade Gilly på en sten och ramlade. ”Ooups!” Sa Millie, ”är du okej?” ”N-n-nej! Gnydde Gilly. ”Titta på mitt klo-lack! Det är förstört!” Millie tittade och det var ett litet hack i Gillys klo. ”Bry dig inte om det” sa Millie. Du kan alltid måla om den när du kommer hem”. ”Men den ser hemsk ut nu!” sa Gilly ledset. ”Alla kommer att skratta åt mig – Vi ses senare, jag går hem och gör om det.” ”Nej det gör du inte! Vi är redan sena, kom IGEN! Ingen kommer att bry sig!” Till slut lyckades Millie att övertyga Gilly om att fortsätta.

 

De kom fram till dammen och alla var glada att se dem. Millie hoppade i vattnet och gjorde ett stort plask! Alla skattade, till och med livvakten, utom Gilly som snabbt sprang bakåt för att undvika stänket.

”Kom igen Gilly, det är din tur!“ skrek alla. ”Åh nej” sa Gilly. ”Jag har bara följt med för att titta på – jag har precis borstat min päls och den ser hemsk ut när den blir våt.” Millie och alla hennes vänner försökte övertyga henne, men det var ingen idé. Hela dagen satt Gilly vid kanten på dammen med sina tassar i vattnet och tittade på de andra. Hon ville så gärna vara med, men hon var orolig att de andra mössen skulle tycka att hon såg löjlig ut. Vid lunchtid så satt hon med de andra på picknicen men åt inte ens en liten bit av osten som Millie hade tagit med – hon var orolig att hon skulle bli tjock.

 

Efter deras långa dag med lek i solen gick alla hem och la sig. Millie kunde dock inte sova. Hon låg vaken och kände sig lite ledsen över att Gilly inte ville vara med, och inte verkade ha lika roligt som alla andra. Hur skulle hon kunna hjälpa Gilly, och visa henne hur mycket roligare det är att vara sig själv? Hon visste inte riktigt…

 

 

Bilaga 2.2

Jag gillar mig pappersloppan?

 

Fyll i den här pappersloppan med åtta speciella sker som du tycker om med dig själv. Försök att få i alla fall fyra av dem att handla om hur du ser ut!

 

Vik den inte än…

Ta med den till nästa Free being me möte.

 

  1. Jag gillar min
  2. Jag gillar min
  3. Jag gillar min
  4. Jag gillar min
  5. Jag gillar min
  6. Jag gillar min
  7. Jag gillar min
  8. Jag gillar min

 

 

 

Bilaga 3.1

Retuschering Hitta skillnaderna

 

Original         Retuscherad

Original         Retuscherad

 

 

Bilaga 4.1

Må bra budskap

 

Jag vill inte gå och simma mer eftersom mina knän ser knöliga ut.

 

Mitt hår är verkligen krulligt, alla andra har rakt hår. Jag borde platta mitt.

 

Mina kläder är barnsliga, jag kommer att bli retad.

 

Mina vänner kommer inte att tycka om mig om för jag är inte söt.

 

Jag är kortare än mina vänner! Jag tror att jag aldrig kommer att bli lång.

 

Om jag inte är populär kommer jag aldrig att ha några vänner.

 

Mina skor är riktigt fula. Männikor kommer att skatta åt mig.

 

Kanske borde jag använda smink för att se äldre ut?

 

Alla i det där tv-programmet är långa och smala. Jag känner mig verkligen ful när jag jämför mig med dem.

 

Min syster sa att kjolar såg löjligt ut på mig.

 

Min mage putar ut. Det är bäst att jag har på mig en stor T-shirt.

 

Om jag inte gillar rosa är jag inte en normal flicka.

 

 

Bilaga 4.2

Free Being Me

Löfteskortsmall

 

 

Genom att vara med i Free Being Me, har jag lärt mig…

1)

2)

Jag lovar att göra mitt bästa för att dela med mig av budskapen genom att…

1)

2)

 

 

Free Being Me huvudbudskap

Det finns inte enbart ett enda sätt att vara vacker på.

Det är insidan som räknas mest.

Det är bra att uppskatta vad våra kroppar kan göra, lika väl som hur de ser ut.

Det är viktigt att du är dig själv. Vi är alla olika, och det gör oss speciella.

Människor bestämmer sig inte för om de tycker om dig eller inte enbart baserat på ditt utseende.

 

 

Bilaga 5.1

Göra Skillnad planeringsmall

 

 

Göra Skillnad steg Idéer Våra anteckningar
Vad vill vi säga till människorna?

 

Använd idéerna som ni kom på i helgrupp kring vad ni alla lärt er av Free Being Me.

 

 
Var ska vårt Göra Skillnad-projekt genomföras? Er möteslokal, i skolan, på fritisgården, utomhus, ert hus…  
Hur kan vi uppmuntra människor att vara delaktiga? Använd er T-shirt slogan på något sätt – kan ni sätta den på er inbjudan?

 

 
Behöver vi någon hjälp?

 

Fundera över vem ni kanske behöve

 
 

r hjälp eller tillstånd från.

 

 
Vem vill vi dela vårt budskap med? Skolelever, vänner, familj, andra ungdomsgrupper, personer som kommer till fritidsgården.  
Vem ska göra vad? Ge varje person ett jobb och se till att alla är med.

 

 

 
Hur ska vårt Göra Skillnad-projekt se ut?

 

Driv ett kafé, sätt upp en föreställning, ha en övernattning, ha ett speciellt scoutmöte, ha ett kalas, gör ett arrangemang för samhället, håll i en skolsamling eller ha en rastaktivitet…  
Vad behöver vi för material?

 

Pennor, papper, mat, dryck, stolar, bord, musik, dator…