Free Being Me för 11-14-åringar

De här aktiviteterna riktar sig till spejarscouter. Med hjälp av programmet uppmundrar vi barn och unga att uppskatta sin kropp och bygga en positiv självbild samt att stärka självförtroendet.

Aktiviteterna är planerade att genomföras under fem möten.

Hemliga vänner och skattkistor

Möte 1

Möte 2

Möte 3

Möte 4

Möte 5

Här hittar du också WAGGGS engelskspråkiga material. Om du vill kan du printa ut dem i pdf-format!

Med det här materialet kan du ge medlemmarna i din grupp möjligheten att stanna upp och reflektera över världen omkring dem, och det inflytande det har på sättet de tänker om sig själva och om andra. De kommer att upptäcka att deras samhälle – genom media, och de som de tillbringar tid med – uppmuntrar dem att försöka se ut som en väldigt begränsad definition av skönhet. De kommer att få reda på nackdelarna med att försöka att se ut som denna ”utseendemyt” – och upptäcka att det faktiskt är omöjligt; även kändisar och modeller är retuscherade.

Deltagarna kommer att bli stärkta i att säga vad de tycker och utmana utseendemyten på många olika sätt, vilket ökar deras kroppsliga självförtroende samtidigt som de har roligt. Slutligen utmanar Free Being Me deltagarna att visa vägen genom att agera i deras samhälle, och dela med sig av vad de har lärt sig till deras vänner.

De här aktiviteterna kan göras med grupper som består både av enbart flickor och grupper med både flickor och pojkar. En del aktiviteter föreslår att pojkar och flickor ska jobba i enkönade grupper, men många aktiviteter kan göras tillsammans. Alla exempel är möjliga att anpassa för en flerkönad grupp.

Spejarscouternas kommer att lära sig:

  1. Det finns en utseendemyt i deras samhälle (och i andra samhällen världen över, även om de kan se olika ut).
  2. Definitionen av utseendemyten är så lång och specifik att den är omöjlig att uppnå (även modeller är retuscherade).
  3. Det kostar mycket att följa utseendemyten både för oss och för vårt samhälle.
  4. Det finns ett alternativ till utseendemyten! Vi kan alla utmana utseendemyten var vi än åker, och det finns många olika sätt som vi kan utmana både media och våra vänner och familj på.

Använda Free Being Me

Läs igenom ledarguiden innan du börjar och be alla andra ledare och medhjälpare att läsa den också. På sidan 10 i ledarguiden ser du hur aktivitetssidorna i det här materialet är uppbyggda för att stödja dig som ledare, inklusive ”stödmanus” och tips för ledaren.

Eftersom Free Being Me är ett globalt program kommer miljontals scouter världen över att genomföra samma aktiviteter som din grupp. Genom att dela budskapet som din grupp skapar genom Free Being Me kan ni bli del av en global kroppsligt självförtroende-revolution, som mobiliserar miljoner av unga röster som står upp för olikheter och utmanar idén att det bara finns ett enda sätt att vara vacker på.

Besök www.free-being-me.com för att dela med dig av din grupps berättelse och för att få kontakt med andra Free Being Me-grupper från hela världen!

Barn som har deltagit i Free Being Me aktiviteterna och genomfört ett Göra Skillnad-projekt som når ut till två andra erhåller ett Free Being Me-märke. Att dela ut dessa märken är en bra belöning för deltagarna, och hjälper WAGGGS att hålla räkningen på hur många som har tagit del av aktiviteterna över hela världen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *