Usein kysytyt kysymykset

Kysymysmerkki
Voiko ohjelman toteuttaa leirillä tai jossakin muussa partiotapahtumassa?

Free Being Me on suunniteltu toteutettavaksi erilaisissa tilanteissa. Ohjelma toimii parhaiten viiden kokouksen sarjana sisältäen ”Henkilökohtaiset haasteet” -osion kokousten välillä sekä ”Take Action” -osuuden kokouksien jälkeen. Jos toteutat ohjelmaa leirillä, pitäisi aktiviteettien väliin jäädä aikaan henkilökohtaisten haasteiden tekemiseen ja pohtimiseen. Voit esim. toteuttaa yhden aktiviteetin neljänä päivänä peräkkäin tai kaksi puolipäivän aktiviteettia kahden päivän aikana. Älä kuitenkaan yritä toteuttaa koko Free Being Me -ohjelmaa yhdessä päivässä. Huolehdi siitä, että minimissään tähdellä merkityt ydinasiat tulevat läpikäydyksi.

Kysymysmerkki
Osallistujat kysyvät vaikeita kysymyksiä

Sinulta voidaan kysyä esim. seuraavanlaisia kysymyksiä aktiviteetteja tehdessänne:
”Ovatko imagomyyttiä kannattavat ihmiset pahoja?”
”Mitä pahaa siinä on, että jotkut haluavat pukeutua trendikkäästi, meikata, pitää itsestään huolta ja näyttää kivalta”
”Olen hoikka ja pidän itsestäni tällaisena – tarkoittaako tämä nyt sitä, että minun pitäisi lihoa?”
”Valmentajani on sanonut, että on terveellistä treenata kovaa ja kasvattaa lihaksia. Nyt sinä sanot, ettei se mene niin,”

Free Being Me edistää positiivista vaihtoehtoa imagomyytille, jossa iloitset siitä, mitä kehosi voi tehdä. Ohjelma pohjautuu partiolaisten terveelliseen elämäntapaan; ulkona liikkuminen ja siitä nauttiminen, erilaisten taitojen kehittäminen ja monipuolinen ruokavalio, joka mahdollistaa terveenä pysymisen ja uuden oppimisen.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa ulkomuota, jota pitäisi tavoitella. On tärkeää syödä monipuolisesti ja tasapainoisesti sekä harrastaa terveyttä ja hyyvinvointia edistävää liikuntaa.

Free Being Me edistää moninaisuutta ja valintojen tekemistä, itsensä hyväksymistä ja ei-tuomitsevaa suhtautumista toisia kohtaan. Meikkaaminen, muodin seuraaminen ja kova treenaaminen voi olla hauskaa ja tapa ilmaista itseäsi – kunhan haluat tehdä itse niin, eikä siksi, että sinun pitäisi. Ohjelmassa opitaan mm. medialukutaitoa, joka kannustaa lapsia ja nuoria olemaan vapaita omina itsenään, tekemään päätöksiä itsenäisesti sekä auttamaan myös toisia tekemään samoin.

 Kysymysmerkki
Joku ryhmässäsi ei halua osallistua

 Puhuminen ja asioiden lausuminen ääneen on keskeinen osa ohjelmaa. Johtajan tärkein tehtävä on rohkaista osallistujia puhumaan ja ilmaisemaan itseään. Muutama vinkki:

  • Kysy vain avoimia kysymyksiä, joihin voi vastata vain ”kyllä” tai ”ei” rohkaistaksesi osallistujia sanomaan mielipiteensä. Älä kysy: ”Piditkö tästä aktiviteetista?”, muotoile kysymys mieluummin ”Oliko tämä aktiviteetti hyödyllinen?”
  • Muistuta jokaista yhteisesti sovituista pelisäännöistä koskien kuuntelemista ja puheenvuorojen jakautumista kullekin osallistujalle omalla vuorollaan.
  • Muistuta, että jokaisella osallistujalla on jotakin annettavaa.
  • Pyydä jokaista ystävälliseen sävyyn jakamaan kokemuksiaan.

Kysymysmerkki
Mitä jos ryhmässä tapahtuu kiusaamista?

Lapset usein kiusaavat tai härnäävät toisiaan välttääksen epävarmuutta tai nolostumista. On mahdollista, että ulkonäköasioista puhuminen aiheuttaa nolostumista ja johtaa kiusaamiseen. Kiusaaminen on tavallisempaa sekaryhmissä, joissa on tyttöjä ja poikia.

Älä ohita kiusaamista vaan puutu asiaan. Joudut ehkä keskeyttämään jonkin aktiviteetin tekemisen, mutta muista silloin ottaa huomioon kaikkien osallisten tunteet – voit käsitellä kiusaamistilannetta ryhmän kesken tai ottaa osapuolet sivuun. Tee tarkalleen selväksi, mikä käyttäytymisessä ei ollut hyväksyttävää ja miksi se ei ollut hyväksyttävää. Tilanteen kohtaaminen voi palauttaa osallistujien mieliin yhdessä sovitut pelisäännöt.

Kysymysmerkki
Tulee ilmi paljastuksia

Kehoon ja itseluottamukseen liittyvien vaikeiden asioiden käsittelyä varten aikaansaatu turvallinen luottamuksen ympäristö saattaa rohkaista jotakuta paljastamaan sinulle henkilökohtaisia omaan elämäntilanteeseen liittyviä asioita. Esimerkiksi joku lapsista voi tunnustaa tulleensa kiusatuksi tai olevansa itse kiusaaja, kertoa syömishäiriöstä tai ongelmista kotona. Paljastus on avunhuuto ja silloin on aina tärkeää, että kertoja saa tukea.

  • Älä keskeytä osallistujaa ellei paljastus tapahdu ryhmässä ja ehdotat, että haluat keskustella asiasta hänen kanssaan kahden kesken.
  • Kuuntele niin kauan kun henkilöllä on kerrottavaa. Muista ettei ole sinun tehtäväsi ristikuulustella.
  • Pura keskustelu jälkikäteen, mutta muista ettei ole tehtäväsi selvittää kuulemasi todenperäisyyttä ja faktoja. Älä pidä salaisuuksia, jos lapsi on vaarassa. Kerro, että et ehkä voi pitää tietoa vain omana tietonasi ja miksi et voi tehdä niin. Kerro myös kenelle aiot mahdollisesti puhua asiasta. Muista, että luottamuksellisuus on tärkeää ja voit kertoa kuulemastasi vain niille, joiden todella pitää kuulla (tämä ei aina välttämättä tarkoita vanhemmille kertomista).
  • Jos koet, että lapsi on välittömässä vaarassa, toimi heti ja soita esim. lastensuojeluviranomaiselle tai poliisille.
  • Jos sinusta tuntuu siltä, että lapsi tarvitsee apua myös jatkossa, muttei itse tiedä mistä apua saa, keskustele asiasta lippukunnan aikuisen kanssa tai selvitä viranomaisten kanssa mistä apua voi hakea.
  • Jos sinulle on kerrottu jostakin ikävästä / vaikeasta jo tapahtuneesta asiasta, joka ei sinänsä edellytä jatkotoimenpiteitä, kerro asiasta lippukuntasi aikuiselle tai johtajaparillesi ja seuratkaa tilannetta jonkin aikaa varmistaaksenne, että osallistuja on kunnossa ja päässyt yli tilanteesta.

Jos paljastus on tapahtunut koko ryhmän kuullen, pidä huoli siitä, että ryhmän jäsenet muistavat yhteisen sopimuksenne olla ystävällisiä ja tukea toisiaan. Juoruilu ja toisen selän takana puhuminen ovat kiellettyjä asioita, mutta kuuntelu ja hyvänä kaverina oleminen sovittua. Muistuta ryhmää siitä, että kaikki ryhmässä jaetut henkilökohtaiset asiat ja kokemukset ovat luottamuksellisia ja pysyvät vain ryhmän sisällä. Vakuuta ryhmän muille jäsenille, että paljastuksen tehneestä osallistujasta huolehditaan ja, että ryhmän muut jäsenet voivat kertoa sinulle, mikäli ovat edelleen huolissaan toveristaan.

 

kysymys ja huuto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *