Miten Free Being Me toimii?

Free Being Me -ohjelman tavoitteena on edistää yksilön myönteisen kehonkuvan / minäkuvan muodostumista turvallisessa ilmapiirissä, jossa osallistujat uskaltavat ilmaista itseään, haastaa yhteiskunnan muodostamat kauneusihanteet kauniista ja viehtättävästä. Free Being Me -ohjelmassa yhteiskunnan kauneusnormia kutsutaan imagomyytiksi.

 

Free Being Me -matkalla kuljetaan kolmen kohdan kautta

  • Yhteiskunnan asettamat kauneusnormit ovat tarkoin määritellyt ja mahdottomat saavuttaa. Tämän vuoksi kutsumme tätä yhteiskunnan asettamaa kauneuskäsitystä imagomyytiksi.
  • Ei ole tarkoituksenmukaista yrittää itse näyttää imagomyytiltä. Tällaisella pyrkimyksellä on huonoja seurauksia yksilölle itselleen ja sille yhteisölle, jossa hän toimii. Vaikutukset ulottuvat terveyteen, ystävyyssuhteisiin, koulunkäyntiin ja koko yhteiskuntaan.
  • Keskitymme omasta kehostamme välittämiseen, persoonallisuuteemme ja siihen miten itseilmaisulla voidaan parantaa itsetuntoa sekä vaikuttaa meitä läheisiin ihmisiin.

 

Imagomyytti

Lapsille ja nuorille opetetaan, että jos he haluavat menestyä elämässä, tulee heidän näyttää tietynlaiselta. Vaikka käsitys ihanteellisesta ulkonäöstä vaihtelee eri puolilla maailmaa (esim. joissakin maissa ihanteena on olla ruskettunut, laiha ja rintava; toisissa maissa ihaillaan vaaleaa ihoa ja siroa kehoa), kokevat tytöt ja naiset, sekä pojat ja miehet, että tiedostuvälineet, ystävät ja perhe kohdistavat heihin ulkonäköön liittyviä odotuksia – meidän tulisi näyttää yhteiskunnan määrittämältä ihanneihmiseltä.

Free Being Me -ohjelmassa kutsutaan yhteiskunnan asettamaa käsitystä ihanteellisesta ulkonäöstä imagomyytiksi. Myytti termi tulee siitä, että ihanteellista ulkonäköä on mahdotonta saavuttaa. Myös julkkisten ja supermallien kuvia muokataan digitaalisesti! Todellisuudessa on monta tapaa olla kaunis (osa liittyy ulkonäköön ja osa ei) ja me voimme olla onnellisia sekä pitää ulkonäöstämme ilman, että yritämme näyttää Imagomyytiltä.

Tutkimukset osoittavat, että tytöt kärsivät heikosta minäkuvasta todennäköisimmin, yrittäessään tavoitella imagomyytin osoittamaa ihanteellista ulkomuotoa. Free Being Me -ohjelman tarkoituksena on saada osallistujat tunnistamaan imagomyytti, oppia vastustamaan sitä sekä auttaa myös läheisiä vastustamaan imagomyyttiä.

Vapauduttuaan imagomyytti-paineista tytöt ja pojat oppivat hyväksymään kehonsa sellaisenaan ja arvostamaan itseään. Tällä tavoin voimme nauttia elämästä, arvostaa itseämme ja huolehtia kehostamme syömällä terveellisesti sekä urheilemalla ja lopulta tuntea olomme paremmaksi.

 

tiesitköettä
Tiesitkö, että…

  • Mallit joutuvat istumaan meikattavina useita tunteja ennen kuvauksia ja heidän kuviaan muokataan jälkikäteen tietokoneella, jotta mallit näyttäisivät entistä ”täydellisemmiltä”.
  • Tarvitaan kampaajia, stylistejä, valomiehiä, ompelijoita, maskeeraajia, kameramiehiä,tuulikoneita ja paljon muuta, jotta kuvien ”luonnollisen ilmeen” aikaasaamiseksi.
  • Näyttelijät jotka näyttelevät supersankareita elokuvissa joutuvat kasvattamaan lihaksiaan kunto-ohjelmilla ja lisäaineilla, jotka voivat vahingoittaa heidän terveyttään pysyvästi.
  • Monet mallit kärsivät heikosta minäkuvasta ja menevät äärimmäisyyksiin näyttääkseen miltä näyttävät.

 

Free Being Me on oppimatka

Free Being Me vie ryhmäsi matkalle ja kannustaa teitä vastustamaan imagomyyttiä. Osallistujat parantavat minäkuvaansa neljän yksinkertaisen askeleen avulla.

Jaa_share

 

1
Imagomyytin tunnistaminen

Osallistujat määrittelevät imagomyytin itse reflektoiden omia käsityksiään ja yhteisöään. Olennaista on ymmärtää myytin merkitys ja vaikutus osallistujan kannalta.

 

2
Ymmärrä imagomyytin tavoittelemisen hinta

Kun osallistujat ymmärtävät, että imagomyyttiä on mahdotonta saavuttaa ja, että sen tavoittelulla on hintansa, on mahdollista kyseenalaistaa myytin vaikutus oman elämän kannalta.

3
Opi vastustamaan imagomyyttiä

Suurin osa Free Being Me –aktiviteeteista keskittyy tähän askeleeseen. Mahdollisuus vastustaa imagomyyttia aikaasaan suurimmat muutokset minäkuvassa. Osallistujat esittelevät vaihtoehtoja myytille ja jakavat päättäväisyyden olla vapaasti oma itsensä.

4
Kannusta ja inspiroi muita vastustamaan imagomyyttiä

Suunnittelemalla ja toteuttamalla Take Action -projektin, osallistujat haastavat myytin omalta osaltaan ja samalla välittävät viestiä eteenpäin muille.

 

tiesitköettä
Ohjelman menestystekijät

Osallistujat voivat parantaa omaa kehonkuvaansa ottamalla kantaa ja vastustamalla yhteiskunnan imagomyyttiä turvallisesti oman ryhmän kanssa. Free Being Me antaa osallistujille vapaudet vaikuttaa itse ohjelman etenemiseen keksimällä omia sanoja, tekoja ja ideoita, joilla vastustaa imagomyyttiä. Ottaessaan kantaa ja ilmaistessaan mielipiteitään osallistujat tiedostavat itsensä ja ulkonäköön liittyvät käsitykset, mikä on ensiaskel kohti parempaa minäkuvaa.

 

Sinun roolisi

Sinun roolisi johtajana on ohjata ja kannustaa jokaista yksilöä osallistumaan ja haastamaan imagomyytti. Mitä kuuluvammaksi osallistujat saavat äänensä, sitä itsevarmemmiksi he muuttuvat ja sitä tehokkaammin he välittävät viestiä eteenpäin. Aktiviteettipaketti tarjoaa sinulle tarvitsemasi työkalut.

On tärkeää varmistaa, että kaikki keskustelut keskittyvät vastustamaan imagomyyttiä. On olennaista välttää imagomyytin vahvistamista, sillä positiviinen puhe ja myötäileminen vahvistavat edelleen imagomyyttiä. Mikäli ryhmässä esitetään argumentteja imagomyytin puolesta, haasta osallistujat miettimään myytin hintaa ja seurauksia sekä luettelemaan asioita miksei myyttiä kannata tavoitella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *