Neljäs kokous – tarpojat

Me emme ainoastaan kuule ja näe ulkonäköihannetta ympärillämme, vaan myös puhumme siitä itse koko ajan huomaamattamme. Ylläpidämme ulkonäköihannetta aina kun vertaamme itseämme tai jotakuta toista ulkonäköihanteeseen, jopa silloin kun kehumme jotakuta. Tämä saa meidät ja ympärillämme olevat ihmiset kokemaan, että ulkonäköihanteeseen tulisi pyrkiä. Tämän kokouksen tarkoitus on opettaa osallistujat tunnistamaan ulkonäköön keskittynyttä puhetta eli “kehopuhetta” ja oppimaan tapoja, joilla sen käyttämisen voi lopettaa.

Kokous neljä ohjelma

Tähti Osallistumislupaus 2 min *

 

Tavoite

Jokainen osallistuja lupaa ääneen osallistua aktiivisesti tähän Free Being Me – Ihan vapaasti mä -kokoukseen ja pitää hauskaa. Ääneen lausuttu lupaus rohkaisee osallistujia olemaan avoimempia, jolloin vaikutus heidän kehonkuvaansa on suurempi.

 

At a glance Aktiviteetti pähkinänkuoressa

Rohkaise osallistujia näyttämään, että he ovat innostuneita kokoukseen osallistumisesta.

 

check Tarvitset

Et tarvitse välineitä

 

Ohjeet

Esittele Free Being Me -kokous. Kiitä osallistujia siitä, että he ovat tulleet kokoukseen. Pyydä kaikkia ilmaisemaan ääneen, että he haluavat osallistua Free Being Me – Ihan vapaasti mä -kokoukseen. Vedä seuraava huuto:

Sinä: ”Oletko valmis innostumaan? Oletko valmis osallistumaan Free Being Me -kokoukseen? Oletko valmis pitämään hauskaa?”

Osallistujat: ”Kyllä olen!”

väliviiva

Oma haaste jakoon: Kerro, kerro kuvastin * 15 min

 

Tavoite

Osallistujat vahvistavat itsetuntoaan sanomalla ääneen asioita, joista he itsessään pitävät. He myös rakentavat kulttuuria, jossa nuoret voivat olla ylpeitä itsestään ja kehoistaan.

 

At a glance Aktiviteetti pähkinänkuoressa

Osallistujat leikkivät ryhmäytymisleikkiä, jonka avulla he voivat jakaa toistensa kanssa piirteitä, joista he itsessään pitävät.

 

check Tarvitset

Täytetyt Peili-monisteet

 

Ohjeet

Olette kaikki tehneet hienosti työtä tämän kotitehtävän parissa ja keksineet asioita, joista pidätte itsessänne ja kehoissanne. Nyt jaamme nämä ajatukset toistemme kanssa.

Ruumiillinen itsetunto on todella tärkeää. Haluamme muuttaa yhteiskuntaa, jotta nuorilla olisi tarpeeksi itseluottamusta sanoa ääneen, mistä he itsessään pitävät ja keitä he todella ovat. Tämä vaatii harjoitusta, mutta ulkonäköihanteen päihittämisessä auttaa todella paljon, jos muistuttaa välillä itselleen, mistä itsessään pitää.

 

Ryhmittelyleikki

Pyydä osallistujia liikkumaan nopeasti ympäri koloa. Kun huudat jonkun numeron yhdestä neljään, osallistujien tulee etsiytyä mahdollisimman nopeasti sen kokoiseen ryhmään. Eli jos huudat “Kolme!”, osallistujat jakaantuvat kolmen hengen ryhmiin.

Näissä ryhmissä osallistujat jakavat yhden piirteen peilimonisteistaan toistensa kanssa. Ilmoita aina kierroksen alussa, mistä haluat heidän kertovan: luonteestaan; kehonosasta, jonka avulla he voivat tehdä asioita vai kehonosasta, joka on heistä hyvännäköinen. Kannusta osallistujia pukemaan se muotoon: “Minä pidän …ni.” Asian kertominen riittää, sitä ei tarvitse perustella!

Jos joku ei löydä ryhmää itselleen, hän saa juosta mihin tahansa ryhmään ja sanoa oman lempipiirteensä aivan ensimmäisenä.

Onpa mahtavaa kuulla niin monia myönteisiä piirteitä!

 

kysymysmerkki_pinkkiKysymyksiä

 • Miltä tuntui suhtautua itseensä myönteisesti?
 • Miksi on hyvä harjoitella ajattelemaan ja sanomaan asioita, joista pitää itsessään?

 

Vinkki

 • Sekaryhmissä voi olla parempi jakaa tytöt ja pojat eri tiloihin.
 • Varmista, että kaikki ovat myönteisiä ja tukevat toisiaan. Tehtävä ei välttämättä ole helppo!

väliviiva

Tähti Ei kehopuheelle! 40 min * Stop

Tavoite

Osallistujat tutustuvat kehopuheen käsitteeseen eli ulkonäkökeskeiseen kielenkäyttöön, jota esiintyy arkisissa keskusteluissa. He myös harjoittelevat kyseenalaistamaan kehopuheen.

 

At a glance Aktiviteetti pähkinänkuoressa

Osallistujat tutustuvat kehopuheen käsitteeseen, harjoittelevat vaihtoehtoisia tapoja puhua ja auttavat muita välttämään kehopuhetta muun muassa hauskan roolileikin avulla.

 

check Tarvitset

Liitteen 4.1 kehopuhekohtaukset (ks. alla), ison paperin sekä kynän

Kehopuhekohtaukset
Johtajille näyteltäväksi.

Pitäkää hauskaa kohtauksia näytellessänne: tämän tehtävän kuuluu olla kevyt!

1 Kaksi tyttöä kävelee vaatekauppaan ja alkaa puhua vaatteista, jotka he aikovat ostaa illan juhlia varten. Puhukaa vaatteiden väreistä ja tyylistä ja käyttäkää seuraavaa virkettä: “Tää mekko on ihana! Sovita sä tätä. Se näyttää varmasti hyvältä sun päällä, kun sä oot noin laiha ja sulla on niin nätit jalat!”

2Kaksi poikaa on matkalla uimahalliin. He eivät ole käyneet uimassa pitkään aikaan, joten he todella odottavat sitä ja puhuvat muun muassa altaaseen hyppäämisestä. He vaihtavat pukuhuoneessa uimahousut päälleen, ja toinen heistä miettii ääneen: “Pitäis varmaan käydä salilla.”

3Kaksi tyttöä katselee valokuvia yhteiseltä retkeltä. He nauravat toistensa hassuille ilmeille yhdessä kuvassa, mutta seuraavan kuvan kohdalla toinen tytöistä sanoo, ettei pidä kuvasta, koska näyttää siinä läskiltä. Toinen sanoo: “Ai sä näytät läskiltä? No entäs minä!”

4Kaksi tyttöä katselee kaupassa meikkejä. Toinen heistä sanoo: “Edes tämä meikkivoide ei saa mun ihosta paremman näköistä. Eikä sekään auttaisi, kun mulla on lasit ja hammasraudat.”

5Tyttö odottaa kaveriaan. He eivät ole nähneet toisiaan hetkeen ja tervehtivät innokkaasti. Toinen tytöistä ottaa askeleen taaksepäin ja sanoo: “Sähän näytät hyvältä nykyään! Ootko laihtunut?”

6Kaksi poikaa seisovat koulun käytävällä juttelemassa läksyistä. He katsovat jonkun kulkevan ohi, ja toinen kuiskaa kaverilleen: “Näitkö kuinka iso perä sillä oli?”

7Kaksi tyttöä selailee aikakauslehtiä. He puhuvat jonkin lehden jutusta ja alkavat puhua jutussa esiintyvien ihmisten kuvista. Jossain vaiheessa toinen tytöistä sanoo: “Sä olisit yhtä kaunis kuin [julkkiksen nimi] jos olisit vähän laihempi.”

Ohjeet

Esittele kehopuhe 5 min

Huomasimme edellisessä kokouksessa, että voimme vaikuttaa ystäviimme ja lähipiiriimme kertomalla, mitä ulkonäköihanteet ovat ja miksi niitä ei kannata tavoitella. Näin levitämme itsevarmuutta omaan lähiympäristöömme.

Saatamme kuitenkin tietämättämme ylläpitää ulkonäköihanteita puheellamme. Vahvistamme ulkonäköihanteita aina, kun vertaamme jotakuta niihin ja kommentoimme jonkun ulkonäköä. Tätä kutsutaan kehopuheeksi.

Kysymällä seuraavan kysymyksen voit varmistaa, että kaikki ovat ymmärtäneet, mitä kehopuhe tarkoittaa.

 

kysymysmerkki_pinkkiKysymyksiä

 • Keksittekö esimerkkejä kehopuheesta, jota esiintyy arkipäiväisissä keskusteluissa ja joka pitää yllä ulkonäköihanteita?

Osallistujat saattavat mainita kiusaamisen ja ilkeät kommentit. Kehota heitä miettimään myös vähemmän ilmeistä kehopuhetta kuten kohteliaisuuksia, joissa jonkun ulkonäköä verrataan ihanneulkonäköön: “Näytätpä hyvältä! Oletko laihtunut?”

 

Vinkki

Osallistujien voi aluksi olla vaikea ymmärtää kehopuheen käsitettä. Seuraavat tehtävät opettavat heitä tunnistamaan kehopuheen ja keksimään sille vaihtoehtoja.

 

1. tehtävä: Tunnista kehopuhe 20 min

Tarvitset kaksi johtajaa näyttelemään liitteen 4.1 kohtauksia.

Tärkeää!

Älä pyydä osallistujia näyttelemään kohtauksia. On tärkeää, että osallistujat eivät itse käytä kehopuhetta. Emme halua, että he harjoittelevat vahvistamaan ulkonäköihanteita!

Näyttelemme seuraavaksi muutamia kohtauksia, jotka voisivat olla tositapahtumia. Teidän tehtävänänne on kuunnella, huomaatteko kohtauksissa kehopuhetta.

Jakautukaa kahteen joukkueeseen ja asettukaa istumaan meidän yleisöksemme. Kilpailette toisen joukkueen kanssa siitä, kumpi tunnistaa kehopuheen nopeammin. Kun kuulette kohtauksessa kehopuhetta, nouskaa ylös ja huutakaa “KEHOPUHETTA!” Nopeimmin kehopuheen tunnistanut joukkue saa pisteen. Jokaisesta kohtauksesta on jaossa pisteitä.

Kun joku huutaa “KEHOPUHETTA” oikeassa kohtaa, keskeyttäkää välittömästi kohtauksen näytteleminen. Selitä, mikä kohtauksessa oli kehopuhetta:

Tällainen keskustelu ylläpitää ulkonäköihannetta, sillä… (esimerkiksi “haukkumalla toista lihavaksi he vertaavat häntä ihanneulkonäköön”) Tällainen kommentointi voi satuttaa kohdetta pahasti ja on lisäksi kaikkien kannalta hyödytöntä, sillä se vahvistaa ulkonäköihannetta.

Kysy seuraavaksi osallistujilta, mitä kohtauksen hahmot voisivat sanoa kehopuheen käyttämisen sijaan.

Nyt olette kuulleet esimerkin kehopuheesta. Mietitään seuraavaksi, mitä voisitte sanoa, jotta saisitte sen loppumaan. Ideoita?

Kannusta osallistujia keksimään erilaisia keinoja kehopuheen keskeyttämiseen. Tässä kolme tärkeintä keinoa:

 • Vaihda puheenaihetta.
 • Älä vastaa äläkä osallistu kehopuheeseen.
 • Haasta kehopuhe huomauttamalla, että se ylläpitää ulkonäköihannetta ja sanomalla, että olet eri mieltä puhujan kanssa etkä aio puhua aiheesta.

Näytelkää vähintään kolme kohtausta.

Antakaa lopuksi aplodit kaikille.

Hienoa, nyt osaatte tunnistaa kehopuheen!

 

Vinkki!

Jos osallistujat eivät heti tunnista kehopuhetta kohtauksessa, jatkakaa näyttelemistä ja käyttäkää kehopuhetta uudestaan. Jos kukaan ei silloinkaan tunnista sitä, keskeyttäkää näytteleminen ja selittäkää, missä kohdassa kehopuhetta esiintyi. Siirtykää sitten seuraavaan kohtaukseen.

 

 Kysymyksiä

kysymysmerkkiMiksi ystävien ja perheen kanssa puhuessa ei kannata käyttää kehopuhetta? (Koska se ylläpitää ulkonäköihanteita. Ihmisten vertaaminen ulkonäköihanteeseen joko hyvässä tai pahassa saa heidät ajattelemaan, että heidän pitäisi näyttää ihanteen mukaiselta.)

kysymysmerkkiKuinka voimme välttää kehopuhetta? (Katso aiemmin luetellut kolme keinoa.)  Miten sen voi keskeyttää tai haastaa. Nyt on teidän vuoronne kokeilla, miten se onnistuu käytännössä.

 väliviiva

Tähti 2. tehtävä: Todellinen kehumisen taito 15 min

Kehota osallistujia liikkumaan vapaasti kokoustilassa. Pyydä heitä juttelemaan jollekulle, tekemään pyydetty tehtävä ja vaihtamaan sen jälkeen paria.

Kehu pariasi käyttämättä kehopuhetta: älä siis vertaa häntä ulkonäköihanteeseen. Kehu voi liittyä siihen, mistä pidätte parissanne eniten tai missä hän on hyvä. Älkää puhuko ulkonäöstä. Kiittäkää jokaisesta kuulemastanne kehusta.

Rohkaise osallistujia keskeyttämään toisensa, jos he huomaavat jonkun käyttävän vahingossa kehopuhetta.

Kokoa ryhmä lopuksi yhteen. Pyydä osallistujia sanomaan vuorotellen kuuluvaan ääneen jokin saamansa kehu. Kirjoita kehu isolle paperille, kiitä sen kertojaa ja toista kehu hänelle. Esimerkiksi: “Kiitos Sonja, olet hyvä pelaamaan sählyä!”

 

ÄmyriVinkki!

 • Kun käytte kehuja läpi, voit tarkistaa, ovatko osallistujat ymmärtäneet kehopuheen käsitteen. Jos huomaat ulkonäkökeskeisiä kehuja, huomauta niistä osallistujille ja ehdota parempia vaihtoehtoja.
 • Ulkonäöstä voi puhua, mutta vaatii harjoitusta tehdä niin ilman kehopuheen käyttämistä ja ulkonäköihanteeseen vertaamista. Pyydä siksi osallistujia välttämään tässä tehtävässä ulkonäön kehumista.

 

Kysymyksiä

kysymysmerkkiMiltä kehujen saaminen tuntuu? (Osallistujista se voi olla epämukavaa, mutta on tärkeää harjoitella sekä kehujen antamista että saamista, sillä se vaikuttaa voimakkaasti itsevarmuuteen ja kehonkuvaan. Kohteliaisuudesta voi aina kiittää!)

kysymysmerkkiMiksi on parempi kehua jotain muuta kuin ulkonäköä? (Voit parantaa kavereidesi itsevarmuutta myös vahvistamatta ulkonäköihanteita!)

 

ei kehopuheelle

väliviiva

Oma haaste: Laita sana kiertämään 10 min

Tavoite

Osallistujat tarttuvat toimeen ja kertovat ulkonäköihanteiden yksipuolisuudesta muille.

 

At a glance Aktiviteetti pähkinänkuoressa

Keksikää yhdessä keinoja, joilla voitte kertoa ulkonäköihanteista oppimianne asioita eteenpäin tosielämässä. Luvatkaa toteuttaa kaksi ideaanne.

 

check Tarvitset

Post it -muistilappuja tai muita pieniä paperinpaloja, liitteen 4.2 Sana kiertämään -lupauskortit, ks. alla.

Liite 4.2 sana kiertämään lupaus

 

ÄmyriOhjeet

Olemme oppineet, mitä ulkonäköihanteet ovat, miksi niiden saavuttaminen on mahdotonta ja miksi niiden tavoittelu ei kannata. Olemme myös harjoitelleet ulkonäköihanteiden kyseenalaistamista. Tämän kokouksen Oma haaste haastaa teidät kertomaan lähiympäristöllenne, mitä olette oppineet.

Pyydä osallistujia jakautumaan pieniin ryhmiin ja anna ryhmille post it -lappuja tai muita pieniä paperilappuja.

Miten voisitte kyseenalaistaa ulkonäköihanteet omassa elämässänne? Kirjoittakaa ideanne ylös. Miettikää, miten saisit itsesi lopettamaan ulkonäköihanteisiin uskomisen ja mitä voisit tehdä kavereidesi, perheesi ja oman lähiympäristösi hyväksi.

Pyydä ryhmiä ripustamaan ideat seinälle.

Kokoa ryhmä yhteen ja lue ääneen kaikki ideat. Ryhmitelkää ideat kahteen ryhmään:

 •  Itseen vaikuttavat ideat: Mitä minä voin tehdä, jotten vahvistaisi ulkonäköihannetta?
 • Muihin vaikuttavat ideat: Millä tavoin osallistujat voivat kertoa Free Being Me -ohjelman sanomaa eteenpäin ja pysäyttää ulkonäköihanteen ihannoinnin omassa lähiympäristössään?

Tässä muutama idea malliksi siltä varalta, että ryhmillä on vaikeuksia keksiä omia:

Itseen vaikuttavat ideat:

 • Kokeile harrastusta, jota et ole aiemmin halunnut kokeilla, koska olet ollut epävarma ulkonäöstäsi.
 • Älä osta lehtiä tai katso tv-ohjelmia, jotka ylläpitävät yksipuolisia ulkonäköihanteita.
 • Harjoittele Kerro, kerro kuvastin -tehtävän Peili-osiota kotona.
 • Harjoittele kohteliaisuuksien vastaanottamista.

Muihin vaikuttavat ideat:

 • Tee kodistanne/koulustanne/nuorisotilastanne alue, jossa kehopuhe on kielletty.
 • Kerro kaverillesi ulkonäköihanteesta ja siitä, miksi et hyväksy sitä.
 • Kirjoita jollekulle nuoremmalle tutullesi kirje, jossa kerrot, miksi ulkonäköihanteita ei kannata tavoitella.
 • Ripusta itsevarmuutta kohottavia lappusia tai tarroja paikkaan, josta perheesi tai kaverisi näkevät ne. Voit kiinnittää niitä esimerkiksi peileihin tai vessojen oviin kotona tai koulussa tai vaikkapa sujauttaa niitä kavereidesi koulukirjojen väliin.
 • Harjoittele keksimään kohteliaisuuksia, jotka eivät liity ulkonäköön.

Pyydä osallistujia valitsemaan seinältä kaksi ideaa, yksi kummastakin ryhmästä. Pyydä heitä kirjoittamaan molemmat ideat Sana kiertämään -lupauskortteihin.

Lupaatteko yrittää parhaanne mukaan toteuttaa valitsemanne lupaukset ensi kokoukseen mennessä?

Pyydä kaikkia huutamaan vastaukseksi “KYLLÄ!”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *