Johdanto

 Free Being Me -ohjelmasta

Tämä ohjelmapaketti on kirjoitettu erityisesti 11–14-vuotiaille partiolaisille eli tarpojille. Ohjelma antaa tarpojille mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan ympäröivää maailmaa sekä sen vaikutusta heidän käsityksiinsä itsestään ja muista ihmisistä. Heille paljastuu, että yhteiskunta (jota edustavat media ja ihmiset, joiden kanssa vietämme aikaa) kannustaa heitä näyttämään kauniilta hyvin kapean määritelmän mukaisesti. Tarpojille selviää, mitä huonoja puolia tähän ulkonäköihanteeseen pyrkimisellä on. He huomaavat, että itse asiassa tuota ihannetta on mahdotonta saavuttaa. Jopa mallien ja julkisuuden henkilöiden kuvia on muokattu.

Ohjelma voimaannuttaa osallistujia haastamaan tätä yksinkertaistavaa ulkonäköihannetta monin eri tavoin, vahvistaa heidän kehonkuvaansa ja tarjoaa samalla hauskaa tekemistä. Lisäksi Free Being Me -ohjelma haastaa osallistujat tarttumaan toimeen omassa yhteisössään ja jakamaan vertaistensa kanssa, mitä he ovat oppineet.

Aktiviteetteja voi vetää ryhmille, joissa on sekä tyttöjä että poikia. Jotkin aktiviteetit kehottavat jakamaan ryhmän sukupuolittain, mutta näitäkin voi soveltaa sekaryhmille.

Tarpojat oppivat, että

heidän yhteiskunnassaan on ulkonäköihanne. (Ulkonäköihanteita löytyy myös muista yhteiskunnista ympäri maailmaa, mutta niihin voi liittyä eri ominaisuuksia.)

1Ulkonäköihanteen määritelmä on niin pitkä ja yksityiskohtainen, ettei sen saavuttaminen ole mahdollista (jopa mallit ovat photoshopattuja).

2Ulkonäköihanteen tavoittelulla on monia haittoja sekä meille että yhteisöllemme.

3Ulkonäköihanteelle on vaihtoehto! Voimme kaikki haastaa hyväksytyn käsityksen kauneudesta minne vain menemmekin, ja on monia eri tapoja, joilla  herätellä sekä mediaa että ystäviämme ja perhettämme.

Ohjelman käyttämisestä

Ennen kuin aloitat, lue Johtajan opas ja pyydä muitakin johtajia ja ohjelman vetäjiä lukemaan se. Oppaassa käydään mm. läpi, miten aktiviteettisivut on rakennettu tukemaan ohjelman vetämistä vaikkapa vinkkien avulla.

Free Being Me – Ihan vapaasti mä on maailmanlaajuinen ohjelma, eli miljoonat partiolaiset ympäri maailmaa tekevät samoja aktiviteetteja kuin sinunkin ryhmäsi. Jakamalla ryhmäsi luomia viestejä internetissä osallistutte maailmanlaajuiseen kehonkuvan vallankumoukseen, jonka kautta miljoonat lapset ja nuoret pääsevät ääneen moninaisuuden puolesta ja haastavat käsityksen, että on vain yksi tapa olla kaunis.

linkkivinkkiVoit jakaa ryhmäsi tarinan ja ottaa yhteyttä muihin ohjelmaan osallistuviin ryhmiin ympäri maailmaa osoitteessa www.free-being-me.com! Keräämme kuvia ja juttuja myös Suomen projektin Facebook-sivuille www.facebook.com/freebeingmesuomi.

Nuorten olisi hyvä saada aktiviteettimerkki, kun he ovat osallistuneet Free Being Me -aktiviteetteihin ja tavoittaneet kaksi ihmistä Tartu toimeen -projektinsa aikana. Näiden merkkien jakaminen on loistava tapa palkita osallistujia, ja se myös auttaa maailmanjärjestöä seuraamaan, kuinka moni on osallistunut ohjelmaaneri puolilla maailmaa.

Ennen kuin aloitat: Salaiset ystävät ja aarrelaatikot

Tässä on muutamia ajatuksia, joita voit käyttää tehdäksesi Free Being Me -ohjelmasta vielä hauskemmanja merkityksellisemmän. Nämä eivät ole pakollisia aktiviteettimerkin tekemiseksi, mutta sopivat loistavasti alustamaan Free Being Me -ohjelmaa tai osaksi sitä. Lisätietoa merkin tekemisestä löytyy Johtajan oppaasta.

 

Ihan vapaasti mä -seinä

Perusta ennen aktiviteettien aloittamista Ihan vapaasti mä -seinä. Tälle seinälle voitte kerätä myönteisiä lauseita, inspiroivia kuvia ja parhaat ideat, joiden avulla osallistujat saavat voimaa olla oma itsensä. Osa näistä kehittyy aktiviteettien aikana. Kannusta osallistujia etsimään inspiroivia asioita kotona ja tuomaan niitä seinälle. Seinää voi lopuksi käyttää apuna ryhmän Tartu toimeen -projektin suunnittelussa. Jaa kuva seinästänne projektin suomenkielisillä Facebook-sivuilla www.facebook.com/freebeingmesuomi tai kampanjan kansainvälisillä verkkosivuilla: www.free-being-me.com

Salainen ystävä

Jaa osallistujille sattumanvarainen salainen ystävä ryhmässä. Ohjelman aikana osallistujat keksivät nokkelia tapoja, joilla saavat salaisen ystävänsä tuntemaan olonsa paremmaksi, kuitenkaan paljastamatta itseään. Ohjeista osallistujia keskittymään muihin kuin ulkonäköön liittyviin asioihin!

Sisäinen aarrelaatikko

Ennen Free Being Me -ohjelman aloitusta osallistujat askartelevat itselleen aarrelaatikon. Ohjelman kuluessa jokainen osallistuja keksii myönteisiä viestejä, joita laittaa anonyymisti toisten osallistujien laatikkoon. Tämän tarkoitus on osoittaa, että sisäiset asiat merkitsevät eniten. Ohjelman lopuksi jokaisella on oma kokoelma positiivisia viestejä.

Leffailta

Valitkaa ennen ohjelman aloittamista jokin elokuva, joka sopii ryhmänne ikään ja jonka ryhmän jäsenet voivat kokea omakseen. Katsokaa se yhdessä. Hyvä elokuva voi olla esimerkiksi Urhea (Brave, Disney/Pixar, 2012), jossa naispuolinen hahmo pysyy uskollisena itselleen ja omille haluilleen. Elokuvan jälkeen voitte keskustella siitä, mitä Meridalta odotettiin ja mitä hän teki pysyäkseen uskollisena omille tavoitteilleen.

Hyvän ystävän kaulakoru (Thousand Islandsin tapaan)

Tehkää jokaiselle johtajalle kaulakoru, jossa on viisi helmeä. Nämä helmet symboloivat tämä lauseen viittä sanaa: “Olen rakastava ja välittävä ihminen.” Johtajat pitävät koruja kaulassaan ohjelman aikana. Kun johtaja näkee jonkun tekevät jotain toista kohtaan huomaavaista, hän ottaa korun hiljaa kaulastaan ja laittaa sen tämän kaulaan. Tämä taas pitää silmällä mahdollisuutta antaa kaulakoru eteenpäin jollekulle toiselle rakastavalle ja välittävälle osallistujalle. Selittäkää kaulakorun merkitys ryhmälle etukäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *