Kolmas kokous

Yksipuolista kauneuskäsitystä vahvistetaan erityisesti median kautta. Tässä kokouksessa selvitämme, kuinka yksipuolisen kuvan media kauneudesta välittää ja kuinka mahdoton median kauneusihannetta on täyttää. Osallistujat ottavat tähän kantaa keksimällä parempia, voimaannuttavia tapoja käsitellä kauneutta mediassa.

kokous_3_Suse

Osallistumislupaus 5 min *

Tavoite

Jokainen osallistuja lupaa ääneen osallistua aktiivisesti tähän Free Being Me – Ihan vapaasti mä -kokoukseen ja pitää hauskaa. Ääneen lausuttu lupaus rohkaisee osallistujia olemaan avoimempia, jolloin vaikutus heidän kehonkuvaansa on suurempi.

 

At a glanceAktiviteetti pähkinänkuoressa

Rohkaise osallistujia näyttämään, että he ovat innostuneita kokoukseen osallistumisesta.

checkTarvitset

Et tarvitse välineitä

Ohjeet

Kokoa ryhmäsi yhteen.

Tässä Free Being Me -kokouksessa opimme, miten media saa meidät ajattelemaan, että on vain yksi tapa olla kaunis. Tiedämme, että se ei ole totta. Siksi keksimme oman viestimme, jonka haluaisimme välittää mediassa. Näin vastustamme median yksipuolista kauneuskäsitystä. Tarkoituksenamme on näyttää ihmisille ympäri maailmaa, että on hyvä olla ainutlaatuinen.

Asettukaa ympyrään. Kiitä osallistujia siitä, että he ovat tulleet kokoukseen. Pyydä kaikkia ilmaisemaan ääneen, että he haluavat osallistua Free Being Me – Ihan vapaasti mä -kokoukseen. Vedä seuraava huuto:

Sinä: ”Oletko valmis osallistumaan? Oletko valmis ideoimaan? Oletko valmis osallistumaan Free Being Me -kokoukseen?”

Osallistujat: ”Kyllä olen!”

 

väliviiva

TähtiOma haaste jakoon: Tykkään musta -ennustaja 10 min *

Tavoite

Osallistujat kohottavat itseluottamustaan ja harjoittelevat kertomaan myönteisiä asioita itsestään muille.

 

At a glanceAktiviteetti pähkinänkuoressa

Osallistujat käyttävät edellisessä kokouksessa kotitehtäväksi annettua origamiennustajaa mahdollisimman monen ryhmäläisen kanssa viiden minuutin aikana.

 

checkTarvitset

Jokaisen kotonaan täyttämät Oma haaste: Tykkään musta -origamipohjat (liite 2.2)

 

Ohjeet

Kerro osallistujille, että heidän tehtävänään on selvittää origamiennustajien avulla, millaisia hyviä ominaisuuksia muilla on. Samalla he pääsevät kertomaan omista hyvistä puolistaan muille.

Varmista, että kaikilla on oma, täytetty origamipohja mukanaan. Näytä osallistujille, miten ennustaja taitellaan. Saat apua seuraavista ohjeista:

kokous3_SuSe_ennustaja1 kokous3_SuSe_ennustaja2

 1.  Aseta paperi pöydälle kuvapuoli alaspäin. Taita paperi kolmioksi ja avaa taitos. Tee toinen samanlainen taitos eri suuntaan (katso kuva).
 2. Taita kaikki neljä nurkan kärkeä paperin keskelle niin, että muodostuu neliö (katso kuva).
 3. Käännä paperi ympäri.
 4. Taita taas kaikki neljä nurkan kärkeä keskelle niin, että muodostuu neliö.
 5. Taita paperi keskeltä puoliksi pystysuunnassa kuvan mukaisesti ja avaa taitos.
 6. Taita paperi keskeltä puoliksi vaakasuunnassa kuvan mukaisesti. Älä avaa taitosta.
 7. Laita peukalot ja etusormet ”nokan” lokeroihin. Käytä ennustajaa liikuttamalla sormiasi yhteen ja erilleen, vuorotellen kumpaankin suuntaan.

Jaa osallistujat pareihin.

Joskus tuntuu vaikealta sanoa ääneen, mistä pidämme itsessämme. Nyt harjoitellaan sitä! Itsensä kehumisesta tulee hyvä olo, joten sitä pitäisi tehdä mahdollisimman usein.

Varmista, että kaikki osaavat käyttää ennustajaa. (Suurin osa varmasti osaa jo!)

 • Ensimmäinen parista valitsee luvun.
 • Toinen avaa ja sulkee ennustajaansa yhtä monta kertaa, eri suuntiin vuorotellen.
 • Seuraavaksi ensimmäinen parista valitsee jonkin ennustajassa näkyvistä luvuista.
 • Toinen avaa luvun mukaisen läpän ja lukee ääneen asian, josta pitää itsessään.

Tämä tehdään kahdesti, sitten vaihdetaan osia.

Kun molemmat ovat kertoneet kaksi myönteistä asiaa itsestään, vaihtakaa pareja. Jatkakaa, kunnes aika loppuu.

väliviiva

TähtiEtsi eroavaisuudet 10 min *

Tavoite

Osallistujat huomaavat, että mediassa julkaistut kuvat eivät aina ole aitoja, vaan niitä on usein käsitelty.

 

At a glanceAktiviteetti pähkinänkuoressa

Osallistujat vertailevat alkuperäisiä ja käsiteltyjä kuvia ja etsivät niistä eroavaisuuksia.

 

checkTarvitset

Alla olevat kuvat ja kyniä.

Liite 3.1_SuSeKuva: Liite 3.1

Ohjeet

Muistatteko ensimmäisessä Free Being Me -kokouksessa laaditun listan, johon kerättiin ”täydellisen” satuhahmon piirteitä? Moni saattaa tuntea itsensä huonoksi tai riittämättömäksi, koska ei näytä prinsessalta tai supersankarilta. Jos vain tietynlaista ulkonäköä pidetään kauniina, kaikki tuntevat olonsa riittämättömäksi: tosielämässä kukaan ei näytä samalta kuin prinsessat tai supersankarit.

Tiesittekö, että edes julkkikset, näyttelijät ja oikeat prinsessat eivät aina näytä samalta kuin kuvissa? Se johtuu siitä, että heistä julkaistavia kuvia käsitellään tietokoneella. Tietääkö joku, mitä kuvankäsittely eli photoshoppaus tarkoittaa?

Keskustele osallistujien kanssa aiheesta, kunnes jokainen ymmärtää, mitä kuvankäsittely ja kuvien manipulointi tarkoittaa. Kuvankäsittely eli photoshoppaus tarkoittaa, että esimerkiksi julkkisten tai mallien kuvia muokataan tietokoneella, jotta he näyttäisivät kuvissa enemmän yhteiskunnan kauneusihanteen mukaisilta. He eivät siis näytä tosielämässä samalta kuin kuvissa!

Jaa osallistujat pieniin ryhmiin. Anna jokaiselle ryhmälle yllä olevat kuvat. Pyydä osallistujia etsimään alkuperäisistä ja käsitellyistä kuvista eroavaisuuksia ja merkitsemään ne kynällä. Kun tehtävä on tehty, lue vastaukset ääneen. Ryhmät voivat tarkistaa, kuinka monta eroavaisuutta ne löysivät.

 

kysymysmerkki_pinkkiKysymyksiä

 • Oliko erojen huomaaminen helppoa?
 • Jos olisitte nähneet vain käsitellyn kuvan, olisitteko tunnistaneet sen käsitellyksi?
 • Jos jopa julkkisten ja näyttelijöiden kuvia käsitellään, luuletteko, että joku voisi tosielämässä näyttää luonnostaan samanlaiselta kuin he näyttävät kuvissa?
 • Onko reilua, ettemme näe ihmisiä kuvissa sellaisina kuin he oikeasti ovat?
 • Jos haluaisit kertoa kaverillesi, ettei hänen kannata verrata itseään lehdissä ja televisiossa näkyviin käsiteltyihin kuviin, mitä sanoisit hänelle?

väliviiva

TähtiMuutetaan mediaa 25 min *

Tavoite

Osallistujat kyseenalaistavat median yksipuolisen kauneuskäsityksen. Osallistujat laativat valitsemaansa mediaan oman viestin, joka tukee myönteistä kehonkuvaa.

 

At a glanceAktiviteetti pähkinänkuoressa

Leikitään, että osallistujilla on kolme minuuttia aikaa ottaa media omiin käsiinsä. Osallistujat laativat viestin, jonka he haluaisivat lähettää maailmalle.

checkTarvitset

Piirustustarvikkeita ja rekvisiittaa roolileikkiä varten (osallistujien valinnoista riippuen)

Ohjeet

Teille on annettu mahdollisuus vallata media esimerkiksi televisio tai jokin lehti ja jakaa siellä lyhyt viesti maailmalle. Viestin tulee innostaa ihmisiä tuntemaan olonsa itsevarmaksi itsensä ja ulkonäkönsä suhteen. Näytetään, että media on väärässä: osoitetaan, että on enemmän kuin yksi tapa näyttää kauniilta!

Tehtävänä on laatia jonkin median tyyliä mukaileva viesti, jonka esittäminen onnistuu kolmessa minuutissa. Viesti voi olla missä muodossa vain, mutta sen tulee perustua Free Being Me -ohjelmassa opittuun.

Ämyri

1. Mitä haluatte kertoa?

Jaa osallistujat ryhmiin. Pyydä aluksi ryhmiä sopimaan, millaisen viestin ne haluavat kertoa maailmalle. Kirjoittakaa sisältö ylös. Viestin sanoma voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

”Suora lähetys: Kaunis voi olla monella tapaa! Kirjeenvaihtajamme eri puolilta maailmaa vahvistavat, että on monta tapaa näyttää hyvältä!

”Ihan vapaasti mä – olympiaurheilija kertoo haastattelussa, että ulkonäköä tärkeämpää on, mitä oma keho pystyy tekemään

”Sinäkin näytät hyvältä! Uuden aikakauslehtemme sanoma on, että kehostaan saa olla ylpeä, eikä itseään kannata verrata mediaan

 ”Olen upea sisäisesti ja ulkoisesti, innostaa radiohitti huutamaan”

2. Miten haluatte kertoa viestinne?

Ryhmät voivat valita viestilleen millaisen muodon tahansa. Viesti voi olla esimerkiksi

 • uutinen
 • aikakauslehden kansi
 • musiikkivideo
 • mainos
 • mainossävelmä
 • haastattelu
 • sarjakuva.

Anna ryhmille noin 20 minuuttia aikaa valmistella viestit. Valmiit viestit esitetään muille ryhmille. Muista varata tarpeeksi aikaa myös esittämiseen.

Kiitä lopuksi osallistujia ahkeroinnista.

Vinkkejä

 • Tämä aktiviteetti toimii parhaiten silloin, kun ryhmät tietävät tarkkaan, mitä haluavat sanoa. Auta ryhmiä hiomaan viestin sanomaa ennen toteuttamista.
 • Rohkaise kaikkia osallistumaan, jotta mahdollisimman moni saisi äänensä kuuluviin tehtävässä.

 

kysymysmerkki_pinkkiKysymyksiä

 • Oliko kivaa nähdä muiden ryhmien esitykset?
 • Mikä oli suosikkisi?
 • Olisiko median hyvä lähettää tällaisia viestejä myös tosielämässä?

 

väliviiva

Oma haaste: Olet tähti 10 min (+kotitehtävä) *

Tavoite

Osallistujat kertovat Free Being Me -ohjelmassa oppimaansa eteenpäin.

At a glanceAktiviteetti pähkinänkuoressa

Jokainen koristelee tähden muotoisen kortin, johon kirjoitetaan jokin myönteinen ajatus. Ennen seuraavaa kokousta jokainen laittaa tähtensä esille valitsemaansa paikkaan, jossa mahdollisimman moni näkee sen.

checkTarvitset

Tähden muotoon leikattuja kartonkipaloja ja askartelumateriaalia niiden koristeluun (esimerkiksi värillistä kartonkia, erivärisiä kyniä, liimaa)

Ohjeet

Jaa osallistujat pareiksi.

Olemme jo huomanneet, että median mielestä on vain yksi tapa olla kaunis. Median mukaan ulkonäkö on tärkeämpää kuin mikään muu. Me tiedämme kuitenkin, että se ei ole totta. Kerrotaan siis muillekin, että kaunis voi olla monella tapaa ja että ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa. Rohkaistaan jokaista arvostamaan itseään ulkonäöstä riippumatta.

Jaa jokaiselle osallistujalle tähdenmuotoinen kartonkipala. Auta heitä kirjoittamaan tähteensä jokin myönteinen ajatus, jonka he haluaisivat kertoa muille ihmisille. Ajatuksen pitäisi rohkaista olemaan oma itsensä ja haastamaan luutuneet kauneuskäsitykset. Tässä muutama idea:

Olet hyvä juuri tuollaisena.

 • Sisin on tärkeämpää kuin ulkonäkö.
 • Olet nätti/komea.
 • Ole ylpeä itsestäsi ja kehostasi: olet upea.

Vaikka tämä on hiljainen tehtävä, rohkaise osallistujia keskustelemaan parinsa kanssa siitä, mitä tähtiin kirjoitetaan.

Anna osallistujille aikaa koristella oma tähtensä.

Ota lopuksi yhteiskuva ryhmästänne tähtien kanssa. (Muista kysyä lupa kuvaamiseen.) Voit myös ottaa kuvan pelkistä tähdistä.

Jos olet saanut luvan kuvan jakamiseen, voit jakaa sen Free Being Me – Ihan vapaasti mä -kampanjan Facebook-ryhmässä osoitteessa www.facebook.com/freebeingmesuomi.

Haasta osallistujat laittamaan tähtensä esille sellaiseen paikkaan, jossa mahdollisimman moni näkee sen. Tähden voi laittaa esille kotona (sisälle tai ulos) tai viedä vaikka koulun ilmoitustaululle. Tähden voi myös kuvata ja laittaa kuvan esimerkiksi omaan blogiin tai sosiaaliseen mediaan. Lisähaasteena voit pyytää osallistujia sanomaan tähteen kirjatun ajatuksen mahdollisimman monelle ihmiselle ennen seuraavaa kokousta.

Ämyri

Vinkki!

 • Jos epäilet jonkun osallistujan kokevan tehtävän vaikeaksi, laita hänet vanhemman tai itsevarmemman osallistujan pariksi. Rohkaise pareja auttamaan toisiaan.
 • Muistuta, että tähtiä ei voi laittaa mihin tahansa julkiselle paikalle ilman lupaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *