Johdanto

Tämä ohjelmapaketti on kirjoitettu erityisesti 7-10 -vuotiaille, eli sudenpennuille ja nuorimmille seikkailijoille. Se herättelee osallistujia ympäri maailman tutkimaan niitä ajatuksia kehosta ja kauneudesta, jotka tulevat vaikuttamaan heihin, kun he kasvavat. Ohjelma osoittaa heille, että ei ole vain yhtä tapaa olla kaunis ja että sisäiset ominaisuudet ovat kaikista tärkeimpiä.

Sudenpentu- ja seikkailijaohjelma esittelee ajatuksen, että yhteiskunnan tarjoama määritelmä kauneudesta on kapea ja epärealistinen, ja auttaa osallistujia erottamaan faktat fiktiosta. Perusteita valheellisen kauneuskäsityksen torjumiseen on esimerkiksi se, ettei ole mitään yhtä muottia, johon ihmisten ulkonäön pitäisi istua, ja se, että ulkonäkö on vain yksi pieni osa sitä, kuka ihminen on. Ohjelma voimaannuttaa osallistujat haastamaan yksinkertaistavaa ulkonäköihannetta ja vahvistaa heidän kykyään kyseenalaistaa ja torjua negatiivisia ja rajoittavia viestejä kauneudesta, joita he kasvaessaan tulevat kohtaamaan.

Free Being Me -projektin aktiviteetit rakentavat positiivista kehonkuvaa ja itsetuntoa. Ohjelma luo tiloja, joissa osallistujat voivat keksiä omia ideoitaan, harjoittaa itsevarmuuttaan ja jakaa mielipiteitään ystäviensä kanssa. Lopuksi Free Being Me -ohjelma haastaa osallistujat tarttumaan toimeen omissa yhteisöissään ja jakamaan oppimaansa vertaistensa kanssa.

Aktiviteetteja voi vetää ryhmille, joissa on sekä tyttöjä, että poikia. Jotkin aktiviteetit kehoittavat jakamaan ryhmän sukupuolittain, mutta näitäkin voi soveltaa sekaryhmille.

 

7-10 vuotiaat oppivat, että

  • sisäiset ominaisuutemme ovat kaikista tärkeimpiä.
  • ei ole vain yhtä tapaa näyttää kauniilta.
  • ulkonäköihanteissa on valtavia eroja ympäri maailmaa.
  • media käyttää hyvin kapeaa kauneuskäsitystä myydäkseen meille asioita.
  • median kauneuskuvat eivät usein näytä ihmisiä sellaisina kuin he ovat.
  • Itsensä ja kykyjensä arvostamisen oppiminen kehittää kehonkuvaamme positiivisemmaksi.
  • Sanomalla ääneen myönteisiä asioita niin, että ystävämmekin kuulevat sen, voimaannuttaa sekä itseämme että lähipiiriämme

Aktiviteettipakettien käyttö

Ennen kuin aloitat, lue Johtajan opas ja pyydä muitakin johtajia ja ohjelman vetäjiä lukemaan se. Esimerkiksi sivulla 10 käydään läpi, miten aktiviteettisivut on rakennettu tukemaan ohjelman vetämistä esimerkiksi vinkkien avulla.

Free Being Me – Ihan Vapaasti Mä on maailmanlaajuinen ohjelma, eli miljoonat partiolaiset ympäri maailmaa tekevät samoja aktiviteetteja kuin sinunkin ryhmäsi. Jakamalla ryhmäsi luomia viestejä osallistutte maailmanlaajuiseen kehonkuvan vallankumoukseen, jonka kautta miljoonat lapset ja nuoret pääsevät ääneen moninaisuuden puolesta ja haastavat käsitystä, että on vain yksi tapa olla kaunis.

Voit jakaa ryhmäsi tarinan ohjelmamme Facebook sivulla (muista kysyä lupa, jos jaat ihmisten kuvia) ja ottaa yhteyttä muihin ohjelmaan osallistuviin ryhmiin Suomessa ja ympäri maailmaa!

Lapsien, jotka ovat osallistuneet Free Being Me -aktiviteetteihin ja ovat tavoittaneet kaksi kaveria Tartu Toimeen -projektinsa aikana, on hyvä saada aktiviteettimerkki. Nämä merkit ovat kelpo  palkinto osallistujille, ja auttaa samalla maailmanjärjestöä seuraamaan, kuinka moni on osallistunut aktiviteetteihin eri puolilla maailmaa.

 

Ennen kuin aloitat: Salaiset ystävät ja aarrelaatikot

Tässä on muutamia ajatuksia, joita voit käyttää tehdäksesi Free Being Me -ohjelmasta vielä hauskemman ja merkityksellisemmän. Nämä eivät ole pakollisia aktiviteettimerkin tekmiseksi, mutta sopivat loistavasti alustamaan Free Being Me -ohjelmaa tai osaksi sitä. Lisätietoa aktiviteettimerkin tekemisestä löytyy Johtajan oppaasta.

 

Free Being Me – Ihan Vapaasti Mä -seinä

Perusta ennen aktiviteettien aloittamista Ihan vapaasti mä -seinä. Tälle seinälle voitte kerätä myönteisiä lauseita, inspiroivia kuvia ja parhaat ideat, joiden avulla osallistujat saavat voimaa olla oma itsensä. Osa näistä kehittyy aktiviteettien aikana. Kannusta osallistujia etsimään inspiroivia asioita kotona ja tuomaan niitä seinälle. Seinää voi lopuksi käyttää apuna ryhmän Tartu toimeen -projektin suunnittelussa. Jaa kuva seinästänne projektin suomenkielisillä Facebook-sivuilla https://www.facebook.com/freebeingmesuomi tai kampanjan kansainvälisillä verkkosivuilla www.free-being-me.com

 

Salainen ystävä

Jaa osallistujille sattumanvarainen salainen ystävä ryhmässä. Ohjelman aikana osallistujat keksivät nokkelia tapoja, joilla saavat salaisen ystävänsä tuntemaan olonsa paremmaksi, kuitenkaan paljastamatta itseään. Ohjeista osallistujia keskittymään muihin kuin ulkonäköön liittyviin asioihin!

 

Sisäinen aarrelaatikko

Ennen Free Being Me -ohjelman aloitusta osallistujat askartelevat itselleen aarrelaatikon. Ohjelman kuluessa jokainen osallistuja keksii myönteisiä viestejä, joita laittaa anonyymisti toisten osallistujien laatikkoon. Tämän tarkoitus on osoittaa, että sisäiset asiat merkitsevät eniten. Ohjelman lopuksi jokaisella on oma kokoelma positiivisia viestejä.

Leffailta

Valitkaa ennen ohjelman aloittamista jokin elokuva, joka sopii ryhmänne ikään ja jonka ryhmän jäsenet voivat kokea omakseen. Katsokaa se yhdessä. Hyvä elokuva voi olla esimerkiksi Urhea (Brave, Disney/Pixar, 2012), jossa naispuolinen hahmo pysyy uskollisena itselleen ja omille haluilleen. Elokuvan jälkeen voitte keskustella siitä, mitä Meridalta odotettiin ja mitä hän teki pysyäkseen uskollisena omille tavoitteilleen.

 

Hyvän ystävän kaulakoru (Thousand Islandsin tapaan)

Tehkää jokaisella johtajalle kaulakoru, jossa on viisi helmeä. Nämä helmet symboloivat tämä lauseen viittä sanaa: “Olen rakastava ja välittävä ihminen.” Johtajat pitävät koruja kaulassaan ohjelman aikana. Kun johtaja näkee jonkun tekevät jotain toista kohtaan huomaavaista, hän ottaa korun hiljaa kaulastaan ja laittaa sen tämän kaulaan. Tämä taas pitää silmällä mahdollisuutta antaa kaulakoru eteenpäin jollekulle toiselle rakastavalle ja välittävälle osallistujalle. Selittäkää kaulakorun merkitys ryhmälle etukäteen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *